Onderzoek en Promotie van Kunst

Nieuwsgierig naar ons aanbod? Kunnen we iets voor u betekenen?
Neem contact met ons op!

Wim van Woerkom

Wim van Woerkom

Wim van Woerkom
Nijmegen 1905-1998 Nijmegen

Wim van Woerkom werd op 8 maart 1905 in Nijmegen geboren en overleed in Nijmegen op 4 februari 1998. Hij werd opgeleid aan de Kunstacademies van Den Bosch en Antwerpen. Behalve beeldend kunstenaar, was hij van 1933 tot 1970 docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Hij wist zijn passie voor ambachtelijke kunstenaarstechnieken over te brengen op een hele generatie kunstenaars. Wim van Woerkom was lid van de kunstenaarsvereniging St. Lucas in Amsterdam, voorzitter van de Algemene Katholieke Kunstenaarsvereniging, de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars en Scheppend Ambacht in Gelderland. Tevens was hij lid van de Nijmeegse kunstkring “In Consten Eén”, waartoe ook schilders als C.H. Hammes, Dorus Arts en Eugène Lücker behoorden.

Van Woerkom was een veelzijdig man: schilder, glazenier, ontwerper en graficus. Zijn sterke verbondenheid met Nijmegen en haar katholieke gemeenschap kwam in zijn werk duidelijk naar voren. Hij maakte veel schilderijen van de stad, portretteerde vooraanstaande Nijmegenaren (zoals hier prof. Duynstee) en ontwierp affiches en devotieprenten voor de Stichting Katholieke Universiteit. Ook voerde hij opdrachten voor openbare gebouwen uit, zoals een marmeren gevelsteen in de Broerstraat (tussen nr.42 en 44) bij het geboortehuis van Petrus Canisius. In verschillende Nederlandse kerken zijn glas-in-lood ramen van hem te vinden, zoals in de St. Willibrordkerk in Utrecht. En voor Nijmegen, in de door de oorlog deels verwoeste Petrus Canisiuskerk, maakte hij in 1960 een kruisweg-statie.

Van Woerkom over zichzelf: “Ik was geen boodschapper van alle ellende die zich doorlopend aan ons opdringt maar trachtte wat ik aan schoonheid ervoer aan anderen door te geven. Hoewel in Nederland geboren, liggen voor mij de grenzen niet ver waar licht en kleuren gloren, waar bergen, rotsen, valleien, luchten en zeeën mij hevig beroeren en waar nog geen ijzeren greep van computer en toeristische burgerdom mij benauwt (het wordt wel gemakkelijker te reizen, maar steeds moeilijker echte schoonheid te ontdekken of althans ervan te genieten).” (1993). “De stemming van het moment en het onderwerp bepalen welke techniek ik gebruik. En ik interesseer me voor alles. Ik ben te onrustig om me te beperken tot één ding: ik heb ook geen zin om me te laten indelen in een vakje. Ik ben geen impressionist en geen expressionist, niet zus of zo, geen aanhanger van A of van B. Ik wil gewoon vastleggen wat indruk op me maakt.” (1998).

De Stichting Kohesie produceerde een documentaire over het leven en werk van Wim van Woerkom. Zie hier een deel van de documentaire. Voor de complete DVD zie de bestelpagina op deze site.

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie

error: Inhoud is beschermd !!