Onderzoek en Promotie van Kunst

Nieuwsgierig naar ons aanbod? Kunnen we iets voor u betekenen?
Neem contact met ons op!

Dorus Arts

Dorus Arts

Dorus Arts
Wijchen 1901-1961 Montreal Canada

Theodorus (Dorus) Arts geboren te Hernen (bij Wijchen) in 1901 en overleden in Montreal (Canada )in 1961.

Dorus Arts werd geboren in de landelijke omgeving van Nijmegen. Zijn talent werd jong ontdekt, maar het ontbrak zijn familie aan middelen om hem een gerichte opleiding tot kunstschilder te geven. In 1916 meldde zijn vader hem als leerling op de afdeling schilderen van de Ambachtschool te Nijmegen. Zijn tekenleraar Van Hooydonk bracht hem in contact met schilders in de regio Nijmegen. In 1924 werd hij lid van de Nijmeegse kunstkring “In Consten Eén”, die later onder de naam Nijmeegs Genootschap van Beeldende Kunstenaars verder ging. Via deze kunstkring leerde hij onder andere de schilders Toorop, Hamilton-Falise, Lücker, Van Mourik en Hammes kennen. De leden van de kunstkring hadden de mogelijkheid te exposeren in het Waaggebouw en in die monumentale ruimte hingen regelmatig werken van Arts. Hij maakte naam met zijn fraaie landschappen die hij schilderde in met name Gelderland, Limburg en Brabant. Zijn onheilspellende luchten, drassige vennen, fiere bomen en zonovergoten landwegen tonen een verstilde sfeer. Bijzonder treffend en uniek zijn de mysterieuze landschappen bij maanlicht. Hij voelde zich innig verbonden met de natuur van zijn geboortegrond. Het landschap is zijn leven lang het voornaamste thema van zijn werk. Vanaf 1928 ging Arts zich tevens bekwamen in figuur- en portretstudies en kreeg hij opdrachten tot het vervaardigen van portretten, onder andere van verschillende professoren.

Dorus Arts trouwde in 1929 met W. Maria Mijling. Uit het huwelijk werden zeven kinderen geboren. In de jaren van de Tweede Wereldoorlog wist het gezin Arts nauwelijks het hoofd boven water te houden. Langzaam maar zeker tekenden zich plannen af om overzee een nieuwe start te maken. Hollandse taferelen in de stijl van de Haagse school waren zeer geliefd in het buitenland. Nadat zijn oudste zoon Marcus hen was voorgegaan, emigreerden Dorus en Mien Arts met de andere kinderen in 1955 naar Canada. De eerste jaren verliepen soepel. Zijn zonen bouwden in hun huis bij Montreal een atelier met uitzicht op de St. Lawrence River. In zijn werk uit die periode schemert heimwee naar Nederland door.

Dorus Arts exposeerde vele malen in diverse steden: onder andere in Nijmegen, Tilburg, Kleef en Amsterdam. Na zijn overlijden organiseerde Het Gemeentemuseum van Nijmegen in 1971 een herdenkingstentoonstelling over zijn werk.

De Stichting Kohesie Kunstbehoud produceerde een documentaire over het leven Dorus Arts tot stand, alsmede de publicatie Dorus Arts, Stilte als geluk. Voor de documentaire werd in Nederland en in Canada gefilmd.

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Dorus Arts organiseerde de Stichting Kohesie Kunstbehoud samen met Museum Kasteel van Wijchen in 2002 een herdenkingstentoonstelling.

Werken van Dorus Arts zijn opgenomen in de collecties diverse musea, Sara Lee/DE Utrecht, ISG Technologies Inc. Canada en in nationale en internationale collecties van bedrijven, instellingen en van vele particulieren.

Voor bestelinformatie voor het boek en de DVD zie de bestelpagina op deze site.
Monografie Dorus Arts

Deze website is gerealiseerd door Big Sister Webcommunicatie

error: Inhoud is beschermd !!